Można śmiało stwierdzić, że wegetarianizm staje się dla wielu osób sposobem na życie. Bycie wegetarianinem bardzo często nie ogranicza się do stosowania diety pozbawionej mięsa. To coś zdecydowanie więcej… Wegetarianie chętnie działają na rzecz obrony praw zwierząt, wspierają organizacje ekologiczne, rezygnują z kupowania kosmetyków, które były testowane na zwierzętach. Również gastronomia w całej Polsce zaczęła się zmieniać i serwować coraz więcej wegetariańskich dań. A jak to jest w Zakopanem? Czy Zakopane kuchnia wegetariańska jest możliwa do odwiedzenia i gdzie szukać restauracji?
Ludność Podhala jest głęboko zakorzeniona w tradycji. Dlatego w większości restauracji w menu można znaleźć głównie: kwaśnicę na żeberku, żurek czy schabowego z ziemniakami. Ale na szczęście ta mentalność się zmienia, a Zakopane wychodzi na przód osobom, które bazują na diecie roślinnej. Coraz więcej restauracji wprowadza do swojego menu dania roślinne. Duża ilość restauracji bazuje na produktach sezonowych, które pochodzą od lokalnych rolników. Dzięki temu otrzymujemy danie zdrowe i bogate w witaminy.
Najczęstszymi motywami dla osób, które przechodzą na dietę wegetariańską jest chęć poprawy zdrowia oraz aspekty moralne związane z ochroną zwierząt oraz środowiska. Ze względu na to, że zwiększa się świadomość społeczeństwa dotyczącą korzyści zdrowotnych, które wynikają ze zmniejszenia spożycia produktów odzwierzęcych, wzrasta popyt na żywność roślinną, czego zauważalnymi efektami jest między innymi poszerzający się wachlarz menu wegańskich restauracji również tych w Zakopanem.
Przed przyjazdem do stolicy Tatr warto przejrzeć menu restauracji w okolicy naszego noclegu i z góry zaplanować, gdzie będziemy się stołować. To pozwoli zaoszczędzić czas, nie będziemy musieli na miejscu chodzić po lokalach i sprawdzać menu.